Důvěra v české zdravotnictví stojí na jeho lídrech

Důvěra ve stát i jeho instituce v Česku dlouhodobě stagnuje. Podle výzkumu společnosti FleishmanHillard je často příčinou osobnost lídra, který instituci reprezentuje. Totéž platí i o firmách, univerzitách či nemocnicích. Tři čtvrtiny lidí totiž považují osobu lídra za klíčovou pro reputaci dané organizace. Receptem, jak důvěru posílit, jsou podle zjištění FleishmanHillard schopnost lídra postavit se čelem ke konkrétním problémům, ochota vyjadřovat se ke společenským otázkám a být při jejich řešení přesvědčivý. 

Dvě třetiny dotazovaných z řad veřejnosti tvrdí, že vedoucí představitelé firem či institucí by měli zaujímat postoje v otázkách, které jsou důležité pro jejich zákazníky, občany či pacienty. Za ještě důležitější pak tři čtvrtiny respondentů považují nutnost zaujímat jasné postoje k problémům, které se přímo dotýkají organizací, v jejichž čele stojí. Pomyslné strkání hlavy do písku, ať již oddalováním, či zlehčováním problému, může i u banálního případu způsobit dlouhodobé poškození důvěry, a to i u doposud stabilní organizace.

„Je důležité si uvědomit, že více než polovina veřejnosti se domnívá, že firmy a instituce, respektive jejich čelní představitelé, zájem o společenská témata často pouze předstírají. Důraz na přesvědčivost a autentičnost lídra se tak ukazuje jako nový, velmi důležitý stavební kámen reputace celé firmy či instituce. Význam se navíc nesnižuje ani poté, co lídr danou organizaci opustí. Nabytá důvěra v danou instituci, firmu či značku totiž přetrvá dál,“ říká výkonný ředitel pražské pobočky FleishmanHillard Roman Pavlík.

V České republice je budování osobní reputace vedoucích představitelů firem a institucí i po více než 30 letech stále v plenkách. Oblasti tzv. CEO positioningu a brand reputation jsou v Česku podceňovány v řadě oborů, zdravotnictví nevyjímaje.

„V tom lze nicméně spatřit i velkou příležitost. České zdravotnictví je na rozcestí a bez lídrů, kteří posílí důvěru v udržitelnost zdravotního systému, se neobejdeme. Ať už mezi řediteli nemocnic, institucí, think-tanků, firem, či pacientských organizací, všude tam lze nalézt lídry, kteří mohou tuto roli sehrát. Zkušenosti, které jsme si s kolegy odnesli ze státní správy, v tom určitě dokážeme zúročit,“ říká Lenka Do, ředitelka FleishmanHillard pro vztahy s veřejnou správou, která v minulosti působila jako ředitelka kabinetu a tisková mluvčí ministra zahraničních věcí ČR.

 

Zaujala vás možnost stát se autentickým a důvěryhodným lídrem ve svém oboru? Nebojte se nás zeptat, jak na to. Tým FleishmanHillard vám rád pomůže nalézt ty správné odpovědi.

Lenka Do

Public Affairs Director

[email protected]

Roman Pavlík

Managing Director

[email protected]