Únor: Krátký měsíc, velké změny v mediích

Ani v chladném únoru mediální svět nezamrzl, a tak jsme tu opět s novinkami z médií. Dejte si pauzu od zmatených vládních výroků a projděte si přehled důležitých změn v médiích. Těšit se můžete na nové pořady i tváře a nechybí ani zajímavé statistiky.

Novinky nejen na obrazovkách

📺 Česká televize zavede pětiminutové informační souhrny Epicentrum. Vysílat je bude ČT1, po dopoledních zprávách ČT3 a v průběhu dne ČT24.

📺 Dále ČT uvedla ekonomický publicistický pořad Bilance, ve kterém se Filip Černý a Michal Šenk zaměří na současná ekonomicko-společenská témata.

🗞 A11 přichází s novým hobby časopisem Kutilství. Vedením časopisu byl pověřen Milan Ježek. S hobby časopisem přichází také Prima, která uvede časopis Prima Doma. Vycházet bude každé dva měsíce a bude shrnovat materiály ze všech kutilských pořadů televize Prima.

📺 CNN Prima News uvedla pozdně večerní zprávy, které poběží denně od 23.00 v půlhodinové relaci. Další novinkou jsou také dopolední Zprávy+, které běží od 10.30 a od 11.30.

💻 Aktuálně.cz spustilo platformu A+, na které chce více představit redakci a své původní projekty. A+ kromě možnosti přispět nabízí čtenářům upozornění na besedy pořádané redakcí či bližší kontakt s redakčním týmem.

Personální kolotoč není jen ve vládě!

👉🏻 Bývalý šéf Hospodářských novin Martin Jašminský nově řídí Byznys na Seznamu. Novými členy redakce Seznam Zpráv se stali oceňovaní fotografové David Neff a Jan Mihaliček. Novým fotoeditorem je Adam Maršál.

👉🏻 Martin Cepek opouští Primu a jeho agendu převezme Lukáš Kubát.

👉🏻 Novou podvečerní televizní relaci Zprávy z regionů moderuje Markéta Fialová.

👉🏻 Jan Januš je novým šéfredaktorem týdeníku Mladý svět. Na starost má také měsíčník Lawyers & Business.

👉🏻 Novým šéfredaktorem dvouměsíčníku Finmag je Ondřej Tůma, editorem webu je nově Michal Hron.

👉🏻Do Ranní show Evropy 2 se vrací Lucie Černá. Nahradí Kateřinu Říhovou, která odchází na mateřskou dovolenou.

👉🏻 Novým šéfredaktorem Lidových novin je Petr Bušta.

👉🏻 Českou edici mezinárodního časopisu Cosmopolitan povede nově Adéla Mazánková. Dosavadní šéfredaktorka Sabrina Karasová po domluvě odchází.

A zase ty statistiky…

🎙 Loni vzniklo tisíc českých podcastů. K novému trendu se přidaly například řetězce Lidl či DM, brněnská univerzita s podcastem Technicky vzato či Národní divadlo s pořadem K jádru věci. Další nabídku českých podcastů si můžete prohlídnout zde.

👁 V lednu se zastavil růst reklamního trhu. Televize vykázala pokles o 2 %, rádio o 6 %, tisk o 12 % a venkovní reklama o 28 %.

👁 Propad zažily také tuzemské deníky. Prodej deníků v roce 2020 se snížil průměrně o 16 %. Jednotlivé deníky poklesly o 8 až 29 %. Mezi lety 2010 a 2020 klesl souhrnný průměrný prodej českých deníků o 59 %.

📺 Oblibě se naopak těší televize, jejíž sledovanost byla loni nejvyšší za 24 let. Češi v roce 2020 trávili před obrazovkou čtyři hodiny denně.

Dobré zprávy na konec

💰 Ekonomický týdeník Euro se znovu vrátil na trh. Koupila ho vydavatelská firma New Look Media Miloše Štěpaře, která už vydává měsíčník Muži v Česku a od loňska také lifestylový dvouměsíčník Dolce Vita. První vydání vyšlo 22. března.

📚 Albatros Media kupuje knižní divizi Mladé fronty, která je v konkurzu. Mladá fronta fungovala od roku 1945 do prosince 2020, kdy její provoz ukončil soud. V současnosti probíhá rozprodej majetku.

😍 A pro fanoušky médií tu máme ještě jednu dobrou zprávu nakonec – vychází tištěná desetiročenka Médiáře. Pokud Vás tedy zajímá, co podstatného se událo v médiích během let 2010-2020, můžete si jej koupit v trafice, či objednat zde.