Už jste slyšeli, co se stalo v lednu v českých médiích?

Vítáme vás ve druhém měsíci nového roku s přehledem toho nejlepšího, co se událo! Pokud jste se v lednu snažili zorientovat ve vládních opatřeních a nezbyl vám čas na novinky v mediálním světě, nyní si můžete home-office zpříjemnit krátkým shrnutím hlavních událostí prvního měsíce roku 2021.

Co nás potěšilo

◾ Česká televize spustila podcast s názvem Kavky. Moderovat ho budou Světlana Witowská a Martin Rachmann.

Novinky v tisku i na obrazovkách

◾ Po roce a čtvrt se opět můžete těšit na časopis Instinkt. Na trh ho opět uvede vydavatelství Empresa Media Jaromíra Soukupa.

◾ Vydavatelství A 11 přichází s novinkami – měsíčníky Eko Česko a Transport Journal.

◾ TV Nova představí nový seriál Anatomie života, který poběží každé úterý. Těšit se můžete na příběhy čtyř ženských hrdinek z oddělení traumatologie. Ti z vás, kteří dáváte přednost spíše bizarní podívané, potěší televize Prima. Ta přichází se seznamovací show First Dates, kterou bude moderovat všem známý šéfkuchař Zdeněk Pohlreich.

◾ Na programu ČT3 určeném především seniorům se budou nově vysílat také zprávy. Budou vysílány v dopoledních hodinách a moderovat je budou Kateřina Bílková, Petra Křížková a Jiří Svoboda.

Nový rok, nový začátek…

◾ Redakce Seznam zpráv se rozrostla o nové tváře. Z CNN Prima News přešla Marie Bastlová, dále nastoupili také Filip Horáček a Jiří Zatloukal. Do Seznamu se vrací také Vít Fiala.

◾ Na televizi Nova se po šesti letech vrací Jakub Strýček, který nastoupí na nově vytvořenou pozici marketingového ředitele. Z televize naopak odchází Bernd Alexa, který přes pět let působil v managementu.

◾ Producent Jan Potměšil se stal šéfredaktorem webu Extra.cz.

◾ K Daniele Drtinové a Martinovi Veselovskému do DVTV nastoupí v květnu Daniela Písařovicová.

◾ Jan Rovenský se rozhodl opustit deník Právo. Nastoupí na Úřad vlády, kde se bude věnovat oblasti politického poradenství.

Drby ze světa sociálních sítí

◾ Už jste slyšeli o nové sociální síti Clubhouse? Tato aplikace zaměřená na audio-chat s přístupem pouze na pozvání přilákala v minulých týdnech velkou pozornost. Pokud vám už také chybí hospodský pokec u piva, můžete se díky této sociální síti připojit do vybrané virtuální místnosti a bavit se s dalšími členy. Pivo si však zatím musíte obstarat sami.

◾ A že jsme vám TikTok minulý měsíc neukazovali nadarmo dokázal na konci ledna také Úřad vlády ČR. Vláda se rozhodla bojovat proti dezinformacím o očkování skrze platformu Tiktok, kde mají chybné informace vyvracet influenceři. Škoda jen, že tato sociální síť cílí na mladé, kteří se k očkování asi jen tak nedostanou.

 

A na závěr ohlédnutí za rokem 2020: žebříčky toho nejlepšího

◾ Jak ukázal průzkum Nielsen Atmosphere pro Médiář, 84 % Čechů sleduje alespoň občas nějaké české seriály. Nejoblíbenějšími z nich jsou Ulice a Slunečná.

◾ Radiožurnál měl nejvyšší poslechovost za 3. a 4. kvartál 2020. Předběhl tak rádio Impuls, které si drželo prvenství několik let. Na třetím místě se umístila Evropa 2, ukázaly výsledky Radioprojektu (Median, STEM/Mark).

Nejsledovanější televizí v roce 2020 byla ČT, na druhém místě se umístila Nova.

◾ Nejúspěšnějším původním seriálem placené internetové videotéky Netflix se stal britský Bridgerton. Seriál si pustilo 82 milionů předplatitelů služby z celkových 204 milionů. Na druhém místě se umístil Zaklínač, na třetím místě Lupin.

◾ Nejoblíbenější reklamou na YouTube se v Česku stala Tanečnice od T-Mobilu, druhé místo obsadilo Dedoles. Celý žebříček si můžete prohlídnout zde.