Novoroční přehled mediálních změn aneb Co se událo na přelomu roku v redakcích

Ani v novém neleníme! S prvními zasněženými dny přichází i náš novoroční přehled všeho zásadního, co se na přelomu roku událo ve světě médií. Ačkoliv horské lanovky pořád stojí, česká mediální scéna to rozjíždí ve velkém. Tak honem pro hrnek horké kávy a přečtěte si o nejnovějších aktualitách z tepla a pohodlí domova.

Co nás potěšilo

  • Václav MoravecLadislav Dušek a Newton Media spustili web proti infodemii Infomore.cz.
  • Rádio Impuls představilo mobilní aplikaci Ráááádio Impuls a od poloviny ledna 2021 se chystá nová rádiová stanice Hlas Prahy.
  • Prima Comedy Central změní název na Paramount Network a bude vysílat i filmy.
  • Vydavatelství A 11 rozšířilo nabídku prémiových titulů o měsíčník Lawyers & Business.

Nové profesní začátky pro lidi z mediální branže

👉🏻 Hospodářské noviny nově povede Jaroslav Mašek. Z postu šéfredaktora po sedmi letech odchází Martin Jašminský. Vydavatelský dům opouští také Nikita Poljakov, který se stal novým šéfredaktorem deníku E15 a jeho webu E15.cz. Marketing a komunikaci Economie bude řídit Kateřina Šušáková.

👉🏻 Novou šéfredaktorkou časopisu Sluníčko bude od ledna Tereza Aratiković. Dosavadní šéfredaktorka Jitka Hinková převezme časopis Nedělníček Blesku.

👉🏻 Tereza Zavadilová posílí Info.cz a bude mít na starost nový projekt zaměřený na finance a investiční bankovnictví – Financiers.

👉🏻 Libuše Šmuclerová po 13 letech končí ve výkonném řízení Czech News Center.

👉🏻 Ředitel techniky a provozu Milan Cimirot opouští po devíti letech Českou televizi. Po 16 letech odchází také Daniela Písařovicová. Pavel Matocha se stal novým předsedou Rady ČT a novými místopředsedy se stali Jiří Šlégr a Pavel Kysilka.

Zdá se, že rok 2020 není to jediné, co končí…

S letošním rokem končí časopisy KatkaMarie ClaireJoyNáš útulný byt a Pošli recept. Podle vydavatelství Burda International CZ časopisy sice vydělávají, ale chybí jim potenciál pro online a eventy.

Soud ukončil provoz vydavatelství Mladá fronta. Podle vyjádření managementu je firma prakticky na dně a její pracovníci nedostali peníze za říjen, listopad a prosinec. Z premianta propadlíkem se tak stal časopis Puntík, který se dostal do potíží stejně jako další titul zadlužené Mladé fronty – časopis Euro.

Ohlédnutí: Co přinesl rok 2020?

I přes to, že prodej novin a časopisů klesá již přes deset let, letošní rok byl pro vydavatele obzvlášť velkou ránou. Vliv neměl jen odliv inzerentů, ale i omezení distribuce novin a časopisů (především během první vlny pandemie). Indikátorem je také zrušení některých časopisů. Kromě výše zmíněných se rozloučíme také například s časopisem Ego! či Moderní řízení.

Naopak rozkvět zažívají podcasty, s nimiž se za poslední rok roztrhl pytel. Jak se ovšem ukázal výzkum agentury Nielsen Admosphere, pouze čtvrtina Čechů na internetu ví, co podcasting znamená. Polovina (53 %) z těch, kteří podcasty znají pak uvedlo, že podcasty poslouchá.

Stále populárnější je také sociální síť TikTok, kterou si oblíbily především mladší generace. Své o tom ví například TV Prima, která jako první využila reklamní formát TopView v rámci kampaně na seriál Sestřičky.

Tímto se s Vámi loučíme s posledním přehledem důležitých zpráv z mediálního světa za rok 2020 a vzhůru do 2021!