MAKRO ruší prodej plastových tašek

Již od 1. července 2019 nenajdou zákazníci prodejen MAKRO na pokladně žádnou jednorázovou plastovou tašku. V nabídce na přepravu zboží zůstávají ekologičtější varianty – taška „Byla jsem petkou“ vyrobená z PET lahví, která bude dostupná ve dvou velikostech, a dále taška z recyklovaného papíru a certifikovaných zdrojů. Původní plastové tašky z mikrotenu a folie budou zcela zrušeny.

„MAKRO Česká republika se ve spolupráci s ministerstvem životního prostředí zavázalo k strategické podpoře cílů dlouhodobého udržitelného rozvoje, konkrétně za odpovědnou výrobu a spotřebu. Jednorázové plastové tašky zatěžují životní prostředí a MAKRO, jakožto partner profesionálů, chce jít našim zákazníkům příkladem – plastové tašky nepodporujeme,“ říká Romana Nýdrle, manažerka komunikace MAKRO. Tímto krokem se MAKRO připojuje k iniciativě #dostbyloplastu, která si klade za cíl omezovat množství jednorázových plastů.  Prodejny se zavázaly cíl splnit do roku 2020, nicméně k jeho naplnění došlo již počátkem letních prázdnin.

Ekologická varianta pro každého

V případě, že zákazníkovi nevyhovuje žádný z nabízených rozměrů nebo nechce za tašku utrácet, jsou pro přepravu zboží připraveny také kartonové krabice. Ty jsou k dispozici zdarma v klecích za pokladní zónou. „Toto řešení je výrazně ohleduplnější, jelikož zákazníka nic nestojí a krabice je možno znovu využít,“ doplňuje Romana Nýdrle.

Kromě plastových tašek se MAKRO dlouhodobě zabývá i redukcí spotřeby igelitových pytlíků určených pro prodej kusového pečiva, ovoce a zeleniny. Ačkoliv je tento typ zboží v obchodní síti minoritní, hledá MAKRO vhodné materiály, které by mohly igelitové sáčky nahradit. Již od prosince 2018 testuje využití látkových pytlíků na Slovensku. MAKRO si svým angažováním v redukci plastů klade za cíl působit ve vnější dimenzi, tedy zvýšit produkci recyklovatelných zdrojů a pozvednout ochranu životního prostředí v České republice.