Amazon obdaroval elektronickými knihovničkami už 10 základních škol

Kniha je stále nejčastější odměnou, kterou dostávají české děti za vysvědčení, což potvrzuje oblibu knih a také stále se zvyšující úroveň čtení již u velmi mladých čtenářů. Prodej knih proto v období před prázdninami výrazně stoupá. Mezi staršími dětmi je trendem young adult literatura, tzv. publikace pro mladé dospělé. Vedle klasických knih slaví stále velký úspěch elektronické čtečky, které dětem umožňují dostat se ke svým oblíbené autorům moderním způsobem. Rozvoj četby u českých dětí v tomto duchu podporuje společnost Amazon projektem Kindlotéka. Školní knihovničky s klasickými elektronickými knihami instaloval už v deseti základních školách v Česku.

Četba je u dětí v Česku stále jednou z oblíbených aktivit, které se mladí čtenáři věnují jak ve škole, tak i ve volných chvílích. Právě klasická kniha bývá nejčastější odměnou, kterou děti dostávají od rodičů za vysvědčení. „Sledujeme trend, kdy prodeje knih v tomto období neustále narůstají, takže z hlediska tržeb se tedy pro knihkupce jedná o velmi zajímavý čas,“ říká Adam Pýcha, ředitel oddělení marketingu a E-commerce v Knihy Dobrovský.

Děti si v tomto období často také knihy kupují sami ze svého kapesného, aby byly na letní prázdniny vybaveny novými knihami. „Všímáme si, že se neustále rozšiřuje skupina mladých čtenářů a hlavně čtenářek. Jedná se o naše časté zákaznice, které čtou opravdu intenzivně. Nečekají tedy na rodiče, aby jim vytouženou knížku koupili, například za vysvědčení, ale na jejich oblíbenou zálibu padne i kapesné. Žánrem, který zažívá obrovský boom, je tedy hlavně young adult literatura. Tento fenomén je populární v Česku už několik let, mezi nejvíce oblíbené žánry literatury pro mladé dospělé patří dystopické romány.

Mladí čtenáři často sledují trendy a pořizují si knihy, které jim doporučují knižní influenceři. „Mladí vyhledávají knížky, které nejsou tlusté a mají je přečteny rychle, aby mohli přejít k dalšímu titulu. Toto léto bude určitě ve znamení publikace Temný experiment, který je první oficiální knihou k seriálu Stranger Things,“ dodává Pýcha.

Kindlotéka podporuje četbu u českých dětí

Vedle klasických papírových knih můžeme pozorovat také nárůst dětských čtenářů, kteří využívají elektronické čtečky. Elektronické čtečky jsou také ideální formou, jak si sbalit literaturu na dovolenou. Navíc jsou vhodné i pro výuku ve školách, kde mohou dětem moderním způsobem přiblížit i náročnější literaturu. Právě proto spustila loni společnost Amazon projekt Kindlotéka – školních knihovniček s klasickými i elektronickými knihami, které putují do základních škol vybraných zaměstnanci společnosti Amazon v České republice. „Nástup nových technologií se velmi silně promítá v životě dětí. Pro nás je to příležitost, jak dětem zpříjemnit školní povinnosti nebo třeba zvýšit zájem o čtení. Jsme rádi, že můžeme projektem Kindlotéka školy podpořit,“ říká Miroslava Jozová, PR manažerka pro region CEE společnosti Amazon.

 Tituly knížek si vybíraly samotné školy. Zvolily si nejen klasické tituly a knihy ze seznamu povinné četby, ale i novinky z řad současných autorů. „Všude slyšíme, že úroveň čtení u dětí klesá. Já si ale myslím, že to není úplně pravda. Hodně totiž záleží i na rodičích nejen na škole. Vztah ke knížce by měli utvářet rodiče už doma, jen tak mohou ke knihám získat kladný vztah,“ uvádí Danuše Hatašová, učitelka ze Základní školy Slaný na Komenského náměstí. „Čtečky Kindle nám v hodinách určitě pomohou. Navíc naše děti mají rády techniku, takže to pro ně bude zajímavé a lákavé,“ dodala Hatašová.

Kindlotéky byly v České republice instalovány již na deseti školách, kromě Prahy 1, Prahy – Řepích a Kladna, také v Kolešovicích, Zlíchově, Velemíně, Žluticích, Litvínově, Teplicích a ve Slaném.