Pod stromkem najde knihu téměř každé dítě, třetina českých domácností však stále spoléhá hlavně na knihovny. Amazon je obdaruje svými čtečkami

Drtivá většina českých dětí ve věku mezi 6 a 15 lety najde letos pod stromečkem knihu. Každá třetí knížka, kterou letos děti o vánočních prázdninách vezmou do ruky, však bude pravděpodobně vypůjčená z knihovny. České děti totiž rády čtou, bez ohledu na to, odkud k nim knihy doputují. Třetina rodičů dokonce přiznává, že jejich děti čtou více nežli oni samotní. Tyto a další údaje poodhalil aktuální průzkum veřejného mínění společnosti Amazon zrealizovaný mezi více než tisícovkou rodičů dětí ve věku 6 až 15 let, který se uskutečnil u příležitosti předávání tzv. Kindloték – školních knihovniček s klasickými i elektronickými knihami, které putují do základních škol vybraných zaměstnanci společnosti Amazon v České republice.

Rodiče se o četbu svých potomků zajímají. S povinnou školní četbou pomáhá aktivně svým dětem polovina rodičů. Další třetina rodičů se pak do psaní čtenářských deníků pouští pasivně, tedy na žádost samotného dítěte.

Průzkum společnosti Amazon dále ukázal, že třetina dětí ve věku od 6 do 15 let, čte dokonce více než jejich rodiče. Obavy z nástupu technologií, kterým děti často dávají přednost před klasickými formami vzdělávání, tak v případě čtení rozhodně nejsou na místě. „Nástup nových technologií se velmi silně promítá v životě dětí. Pro nás je to příležitost, jak dětem zpříjemnit školní povinnosti nebo třeba zvýšit zájem o čtení. Jsme rádi, že můžeme projektem Kindlotéka školy podpořit,“ říká Miroslava Jozová, PR manažerka pro region CEE společnosti Amazon, která se dnes zúčastnila slavnostního předání čteček Kindle s 300 e-knihami a 70 klasickými knihami v ZŠ Curierových v Praze 1 a ZŠ Moskevská v Kladně.

Školy nebyly vybrané náhodou. Zaměstnanci českého Amazonu v průběhu letošního roku uspořádali hlasování, kde mohli nominovat a svým hlasem podpořit školu ze svého regionu. Na základě tohoto hlasování, při kterém se sešlo více než 2000 hlasů, bylo vybráno celkem 5 škol, které Amazon vybaví čtecím koutkem.

Tituly knížek si vybíraly samotné školy. Zvolily si nejen klasické tituly a knihy ze seznamu povinné četby, ale i novinky z řad současných autorů. „Jsme rádi, že můžeme našim žákům nabídnout atraktivní alternativu ke klasickým knížkám. Díky moderním technologiím se klasická literatura stává pro mladou generaci mnohem zajímavější,“ říká ředitelka Základní školy Kladno Hana Vocelková.

Kindlotéky byly v České republice instalovány již na 6 školách, a to v Praze, Řepích, Kolešovicích, Zlíchově, Velemíně a Žluticích.

 

 

Průzkum Amazon Kindlotéka 2018, n = 1050. Zdroj: IPSOS