Kyberšikana je vážný problém, ukázal průzkum O2

Průzkum O2 ve spolupráci s Univerzitou Palackého v Olomouci se zaměřil na sexting a rizikové seznamování dětí a dospívajících na internetu. Jeho výsledky jsme pak v červnu společně s O2 a zástupci univerzity představili novinářům.

Z průzkumu O2 a Univerzity Palackého vyplynulo, že téměř každé šesté dítě sdílí své intimní fotografie a videa. Řada z nich se nezdráhá ani videochatů nebo osobních schůzek s cizími lidmi.

Prezentace alarmujících výsledků průzkumu, do kterého bylo zapojeno 4878 dětí s průměrným věkem 14 let, se konala v pražském coworkingovém centru Opero a zúčastnili se jí novináři TV Nova, TV Barrandov, Rádia Impuls či Českého rozhlasu.

Podle Kamila Kopeckého, vedoucího Centra prevence rizikové virtuální komunikace Pedagogické fakulty Univerzity Palackého, se počet dětí, které na internetu sdílí osobní a intimní obsah za poslední rok zvýšil téměř o polovinu.

Z výsledků dále vyplývá, že sociální sítě odbourávají zábrany v komunikaci a každé páté dítě by přistoupilo na osobní schůzku se zcela cizím člověkem.

Děti se v kyberprostoru pohybují prakticky bez dozoru rodičů, kterým by se více než polovina z nich odmítala s únikem intimního obsahu svěřit.

Operátor O2 si z pozice jednoho z lídrů mobilního trhu v České republice uvědomuje závažnost dané problematiky. Dlouhodobě podporuje projekty, jako jsou Linka bezpečí a celorepublikový vzdělávací projekt E-Bezpečí, na němž spolupracuje právě s Univerzitou Palackého v Olomouci.