Pomáhají rodiče se splácením hypotéky?

18233577_s

Hypotéka je velký závazek. Společně s UniCredit Bank jsme se proto podívali, jestli s ní rodiče svým dětem pomáhají. Udělali jsme průzkum, který jsme exkluzivně propojili se statistikou bankovních dat. Výsledek zaujal nejčtenější média v Česku a objevil se i v Událostech České televize.

I když úrokové sazby nabízené bankami neustále klesají, hypotéku mnozí z nás stále vnímají jako velkou investici. Není totiž žádnou novinkou, že na nejlevnější hypotéku dosáhne jen ten, kdo už má část potřebných peněz v kapse. Bez počáteční podpory rodiny se proto často neobejdou ani zajištění jedinci.

Průzkum UniCredit Bank

Průzkum UniCredit Bank

Jak hypotéky vypadají ve skutečnosti?

Díky průzkumu jsme zjistili, že s financemi pomáhají rodiče bezmála polovině splácejících Čechů. Největší podpoře rodičů se těší mladí z Prahy, Libereckého a Zlínského kraje, nejsamostatnější splácející jsou naopak na Ostravsku a Karlovarsku.

Díky propojení průzkumu a statistikami z banky navíc máme přesný obraz toho, jak hypotéky skutečně vypadají. Nejčastěji si je berou třicátníci na dvaadvacet let, kteří tak financují nákup domu nebo bytu. Způsob, kterým jim rodiče pomáhají, se ale liší. Někteří nabídnou svým dětem jako zástavu svou nemovitost, jiní jsou naopak ochotni poskytnout finanční prostředky rovnou.

Novinky.cz

Článek ne serveru Novinky.cz

Výsledky přejala i velká média

Výsledky aktuálního průzkumu se objevily ve známých médiích, včetně iDNES.cz nebo České televize. Receptem na úspěšnou kampaň byla kromě zajímavého obsahu také cílená spolupráce s médii.

1

Výstup z iDNES.cz

4

Zpráva zazněla i v České televizi